25. oktobra je Evropski dan pravosodja

25. oktobra je Evropski dan pravosodja

Na ta dan države članice EU obeležujejo Evropski dan pravosodja. Tudi letos se evropski akciji že četrtič pridružujemo tudi slovenske notarke in notarji.

Ena najpomembnejših aktivnosti, pri kateri sodelujejo vse slovenske notarske pisarne, je tako imenovan »Dan odprtih vrat«, ki letos poteka pod naslovom »Spoznajte svojega notarja«. V petek, 25. 10. 2019 slovenske notarke in notarji vabijo  svoje stranke oziroma uporabnike notarskih storitev, da se v času  uradnih ur (od 9. do 14. ure)  oglasijo na pogovor in svetovanje. 

Dnevi odprtih vrat notarjev so del Evropskega dneva pravosodja, pobude Evropske komisije in Sveta Evrope, ki poteka vsako leto okoli 25. oktobra z namenom, da približajo civilno pravo državljanom, jih seznanjajo z njihovimi pravicami in spodbujajo delo Sveta Evrope in Evropske komisije na področju pravosodja.

Za več informacij in seznam dogodkov obiščite spletno stran Sveta notariatov EU (CNUE): www.cnue.eu  ali Sveta Evrope: https://www.coe.int/sl/web/cepej/events/european-day-of-justice.

Z namenom, da bi bilo civilno pravo dosegljivo vsem evropskim državljanom tudi po drugih evropskih državah potekajo številne aktivnosti notarjev. V 13 državah Evropske unije (Avstrija, Belgija, Hrvaška, Češka, Estonija, Nemčija, Italija, Nizozemska, Poljska, Romunija, Slovaška, Slovenija in Španija) bodo že četrtič potekale prireditve za državljane in študente -  informativne seje, konference in brezplačna svetovanja, na katerih pričakujejo več tisoč ljudi, ki bodo imeli priložnost spoznati in postavljati vprašanja   o njihovih pravicah na področju stvarnega prava, družinskega in dednega prava.  

Seznam dogodkov je na voljo na spletni strani Sveta Evrope:  https://www.coe.int/sl/web/cepej/events/european-day-of-justice

Nazaj