Obisk ministrice za pravosodje mag. Lilijane Kozlovič v Slovenj Gradcu

Obisk ministrice za pravosodje mag. Lilijane Kozlovič v Slovenj Gradcu

Slovenj Gradec, 7.10. 2020

07.10.2020 je v okviru obiska Vlade RS na Koroškem ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič podala pobudo, da se sestane tudi z notarji, ki delujejo v koroški regiji.  Na pogovoru so bili  prisotni državni sekretar Zlatko Ratej in ostali sodelavci Ministrstva za pravosodje,  Sonja Kralj, predsednica NZS in notarka v Slovenj Gradcu, Mirjana Paradiž Verdinek, notarka v Radljah ob Dravi in Anica Črešnik, notarka na Ravnah na Koroškem.

Notarji smo bili prvič v 25-letni zgodovini našega delovanja v samostojni Sloveniji vključeni v razgovore ob obisku katerekoli vladne delegacije v določeni regiji. Gre za priznanje slovenskemu notariatu, da postaja prepoznan tudi kot pomemben sogovornik pri vprašanjih razvoja regij.

V razgovoru sta tako ministrica mag. Lilijana Kozlovič kot predsednica NZS Sonja Kralj  izpostavili naloge glede razvoja notariata kot pomembnega gradnika pravne države in nosilca zunajsodnega reševanja problemov posameznikov in drugih pravnih subjektov. Ob tem je ministrica še posebej izpostavila  vprašanje digitalizacije v notariatu.

Predsednica Sonja Kralj je predstavila že nekajletne napore NZS glede ustvarjanja varnega digitalnega okolja za oddaljen dostop do notarja in uporabe digitalnih orodij pri izvajanju notarskih storitev. Temeljni cilj digitalizacije je olajšati dostopnost do notarskih storitev za vse uporabnike, pri tem pa zagotavljati enako raven varnosti storitev kot doslej.

Ministrica je podprla idejo NZS, da NZS pripravi predloge projektov, ki bi jih lahko v okviru Ministrstva za pravosodje  vključili v osnutke planov, ki jih morajo države članice poslati EU komisiji oziroma pristojnim institucijam glede digitalizacije v pravosodju, ki je deležna posebne pozornosti EU komisije.

Projekt digitalizacije bi obsegal posodobitev in nadgradnjo javnih registrov, ki jih vodimo notarji, prav tako digitalizacijo sistema izvajanja notarskih storitev in tudi izobraževanja ter pridobivanja digitalnih  kompetenc.

Nazaj