Redna letna skupščina Notarske zbornice Slovenije

Redna letna skupščina Notarske zbornice Slovenije

Slovenski notarke in notarji so se včeraj, 21. marca 2019, v  Ljubljani zbrali na 28. rednem letnem zasedanju  skupščine Notarske zbornice Slovenije.

Predsednica  Sonja Kralj je v svojem uvodnem nagovoru in v poročilu o delu v preteklem letu uvodoma poudarila, da prav v tem času poteka 25 let  od ponovne uvedbe notariata v Republiki Sloveniji, saj je bil 10. marca 1994 v Uradnem listu  RS objavljen Zakon o notariatu.

Opozorila je tako na zakonodajne rešitve, sprejete v naši zakonodaji, med drugim tako v Družinskem zakoniku kot Zakonu o nepravdnem postopku in tudi, da morajo biti zakonodajne rešitve, ki jih sprejema evropski parlament usmerjene v to, da bi bile pravne odločitve, sprejete v eni od držav članic prepoznane in izvršljive tudi v drugih državah članicah, saj bo  s tem lahko dejansko zagotovljena pravna zaščita pri urejanju mednarodnih civilno-družbenih in gospodarskih zadevah.

Ob vprašanju ugleda notariata v javnosti, pa je posebej izpostavila, da je predpogoj za dober ugled notariata angažiranje prav vsakega notarja in prav vsakega zaposlenega v notarskih pisarnah. Po njenih besedah bo notariat  ugleden le, če bodo  stranke v vsakem trenutku čutile, da je notarska storitev ne le vredna denarja, ki ga morajo plačati, ampak, da jim je tudi resnično zagotovljena pravna varnost pri vseh opravilih, kjer iščejo notarsko pomoč in storitve.

Skupščine Notarske zbornice Slovenije so se udeležili tudi podpredsednik vrhovnega sodišča dr. Miodrag Đorđević generalni državni tožilec Drago Šketa, generalni državni odvetnik mag. Jurij Groznik, državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Gregor Strojin, član UO Odvetniške zbornice Slovenije Uroš Miklič in evropska poslanka Tanja Fajon, ki so zbrane notarje tudi nagovorili.

Na skupščini so notarji pregledali rezultate dela Notarske zbornice Slovenije v preteklem letu in izpostavili načrte in izzive za prihodnost ter opravili volitve disciplinskih organov Notarske zbornice Slovenije.

 

Nazaj