Sestanek predsednice NZS z ministrico za pravosodje

Sestanek predsednice NZS z ministrico za pravosodje

Predsednica Notarske zbornice Slovenije se je 15. 4. 2020 po videokonferenci sestala z ministrico za pravosodje mag. Lilijano Kozlovič.

Predstavila je delovanje notariata v trenutnih razmerah in poudarila,   da slovenski notarke in notarji, ne glede na zahtevno situacijo vse od razglasitve epidemije,  izvajajo nujne notarske storitve v skladu z začasno odredbo ministrice za pravosodje o skrajšanem delovnem času. Pri izvajanju notarskih storitev v praksi ni nobenih težav ali pripomb uporabnikov notarskih storitev,  način dela pa je prilagojen varnostnim in zaščitnim ukrepom, ki sta jih izdala NIJZ in  Vlada R Slovenije. Notarji strankam priporočajo, da se za obisk notarske pisarne predhodno najavijo po telefonu ali prek elektronske pošte.

Opozorila je tudi,  da nekateri razpisi za prosta notarska mesta še niso zaključeni in pojasnila, da je NZS  v teh primerih v skladu z Zakonom o notariatu  imenovala začasne prevzemnike in poslovanje z zadevami iz teh arhivov poteka nemoteno.

Predsednica je poudarila, da na Notarski zbornici Slovenije že nekaj časa v sodelovanju s strokovnjaki intenzivno iščemo in pripravljamo rešitve za realizacijo digitaliziranega in hkrati varnega postopka v procesu izvajanja elektronskih notarskih storitev.  Glede navedenega se je zahvalila za dosedanje sodelovanje ministrstva za pravosodje. Njihova podpora pri pripravi ustreznih rešitev oziroma sprememb predpisov pa bo potrebna tudi v prihodnje.

Ministrica je izrazila zadovoljstvo, da so notarske storitve državljanom na voljo tudi v času trajanja epidemije koronavirusa, podala podporo prizadevanju za elektronske storitve notarjev  in zaželela uspešno delo tudi v prihodnje. 

Nazaj