Ukrajinski notariat je postal pridružen član Sveta notariatov Evropske unije (CNUE)

Ukrajinski notariat je postal pridružen član Sveta notariatov Evropske unije (CNUE)

Predsedniki notarskih zbornic iz 22 evropskih držav članic, med njimi tudi predsednik Notarske zbornice Slovenije, so se sestali na izredni seji 1. marca 2022. Seje se je udeležil tudi predsednik ukrajinske notarske zbornice Volodimir Marchenko. V imenu 45 000 evropskih notarjev, ki jih zastopajo, so sprejeli naslednjo resolucijo:

„Evropski notarji, ki jamčijo za socialni mir in spoštovanje človekovih pravic, življenja, svobode demokracije in pravne države v odnosih med posamezniki in narodi, najostreje obsojajo agresijo Ruske federacije, pri čemer je vpletena tudi Belorusija, zoper svojo sosedo Ukrajino, neodvisno in suvereno državo, ki jo priznava mednarodna skupnost. Ta napad, izveden pred očmi celotne Evrope, neupravičeno in nesprejemljivo povzroča smrt in trpljenje nedolžnih civilistov ter uničenje in osiromašenje ukrajinske družbe kot celote. Delovanje ukrajinske države in socialnih institucij, katerih naloga je služiti svojim državljanom, je resno ogroženo. Notarji Evrope obsojajo vsako kršitev mednarodnega prava in vsak poskus nadomestitve zakona s silo. Ukrajinski notarji so, tako kot vsi drugi ukrajinski državljani, nedolžne tarče tega napada.

Notarji Evrope izražajo globoko solidarnost v teh dramatičnih časih s svojimi ukrajinskimi kolegi in njihovimi najdražjimi ter ob grozotah vojne sočustvujejo in trpijo z njimi in ukrajinskim ljudstvom. Evropski notarji so se na nacionalni ravni že mobilizirali za zagotavljanje podpore  in humanitarne pomoči Ukrajincem. Na ravni CNUE je vzpostavljena tudi usklajevalna struktura.

Notarji Evrope popolnoma podpirajo evropski in mednarodni odziv, tudi z uporabo sankcij, ki jih je sprejela Evropska unija, ki bodo zagotovile, da bodo odgovorni za ta konflikt kaznovani za svoja dejanja.

Notarji Evrope se priklanjajo ukrajinskemu ljudstvu in njegovi navezanosti  na evropske vrednote in ideale, tudi z največjo -  žrtvovanjem življenja. Ko moški in ženske svoje življenje za Evropo dajo v enaki meri kot za domovino, to pomeni, da je Evropa nepovratno izpolnila svojo ustanovno nalogo: državljanom zagotoviti model življenja, miru, svobode, dostojanstva, enotnosti in blaginje. Zelo smo impresionirani  nad voljo in močjo ukrajinskega ljudstva, da se bori za te ideale.

Glede na zgoraj navedeno in  na prošnjo  ukrajinskih notarjev, ki jo je na srečanju CNUE 1. marca 2022 predstavil predsednik njihove notarske zbornice Volodimir Marchenko, ki je tvegal življenje, ko se je javil  iz mesta Harkov, ki je trenutno pod bombardiranjem ter na uradno zahtevo notarjev iz baltskih držav, se je Svet notariatov Evropske unije soglasno odločil, da prizna status opazovalca zbornici svobodnih ukrajinskih notarjev in jih pozdravlja v evropski družini notarjev.

Več informacij: https://www.notariesofeurope.eu/en/

 

Nazaj